Muraturi Raw Vegane

Iubesc muraturile raw, cu fermentare naturala la rece. De ce raw? Fiindca nu sunt preparate cu apa fierbinte, nu sunt fierte, Sunt Vii. 
O sursa excelenta de probiotice, gustoase, aromate, usor de pregatit, gata in 3-4  zile. 
Nu lipsesc din bucataria mea si nu vor lipsi prea mult timp vreodata.
Si fiindca varza e prietena noastra in orice sezon, o voi pune prima pe lista. Si asta nu doar fiindca varza alba si rosie este plina de proprietati, dar murata devine o adevarata delicatesa. 
Castravetii sunt urmatorii, preferati de asezat in borcane.
Apoi morcovii, ardeii, dovleceii, conopida, broccolli, ceapa si tot ce va mai place voua. Fiindca puteti mura orice.
Secretul muraturilor raw este sa fie consumate in cel mai scurt timp de la momentul suficient de fermentare, pentru a beneficia de probiotice proaspete.
Asadar daca 3-4 zile asteptam sa se mureze, in urmatoarele 2 zile ar trebui consumate. Motiv pentru care recomand folosirea unor borcane nu prea mari(de 500 ml, de 1 l). Eu folosesc uneori borcane mari de 5 litri, fiindca imi place sa daruiesc din bucatele pe care le creez cu drag.
Indiferent de legumele pe care veti alege sa le murati, reteta este simpla.

Ingrediente:

apa
sare roz de himalaya neiodata
marar, cimbru uscat sau crud
boabe de piper
boabe de mustar
legume dupa caz
Cantitatile sunt urmatoarele. La 1 litru de apa se adauga o lingura de sare roz de himalaya. Se amesteca pana cand sarea s-a dizolvat. 
Legumele se spala bine( in afara de varza, eu spal toate fructele si legumele in apa calduta cu bicarbonat de sodiu).
 In borcanele curate, se arunca cateva boabe de piper, de mustar, crengute crude de marar si cimbru sau mirodeniile uscate, apoi se indeasa legumele. 
Castravetii, cu morcovi feliati, radacina de patrunjel, 1-2 betisoare de hrean, se pot adauga si 2 catei de usturoi. Peste se toarna amestecul de apa cu sare, cat sa acopere legumele. 
In cazul verzei. Se da prin razatoarea mare varza, apoi se amesteca cu morcov ras, marar si cimbru uscat(plic). Se indeasa in borcan, putandu-se adauga felii de morcov, hrean, usturoi. Se toarna apa cu sare peste, cat sa acopere.
Atentie, nu umpleti borcanul cu apa. Prin fermentare, va da puternic in afara. 
Pastrati 24 de h borcanul acoperit doar cu o sita sau un tifon, apoi inchideti pentru inca 2-3 zile.
Legumele vor incepe sa fermenteze, motiv pentru care sugerez sa asezati borcanele intr-o tava sau farfurie putin adanca. In ziua 3-4 fermentarea incepe sa scada(apa devine tulbure), moment in care puteti deschide borcanele pentru a le consuma cu pofta, cat mai repede. Se pastreaza la frigider. Sunt bune mult timp dupa murare. 
Pentru varza folosesc borcane mari de 5 litri si fiindca vreau sa obtin apa in care a fermentat. La Cluj se numeste Moare'. Aici este preferata langa cartofi copti in cuptor. 
Imi amintesc, in copilarie, asteptam cu nerabdare "sa fie gata", "sa fie facuta" moarea din butoi. Era spre sfarsitul lui noiembrie, inceputul lui decembrie, cand ne suna bunicul sa ne anunte ca a verificat-o si umplut canceul cu licoarea parfumata roz. Ce festin era apoi. Ne adunam toti in jurul sobei, mama sau bunica aruncau in ler cartofi medii, si-n timp ce se rumeneau suierand, ascultam povestile adultilor, langa lampa cu petrol. Fiindca era iarna si sistemul ne taia curentul. Ehh...Eram in prezent cu totii si parea magic totul. Pentru mine. Era simplu si bun. Dar nu beneficiam de probiotice proaspete, fiindca muraturile erau in butoi de cateva luni deja, iar sarea folosita era alba, grunjoasa. Imi amintesc setea produsa pe-atunci, dupa consumarea ei.
In schimb, moarea de pe muraturile raw e o delicioasa apa vie. Hraneste setea si bucura intr-un mod intens , dar sanatos, papilele gustative. E geniala! In special cea de pe varza rosie.
Dupa ce am explorat si-am testat intreaga vara, cu legume proaspete din gradina, am ramas la trei preferate: varza, castravetii si morcovii. Voi puteti experimenta si descoperi gusturi noi.
Zilele acestea priveam etichetele muraturilor din comert. Cati aditivi, cat zahar, cat otet...cata aciditate. De ce altfel cand se poate alcalin, Raw Vegan? delicios, sanatos si mult mai gustos!
Incercati-le si scrieti-mi daca aveti nevoie de ajutor. Din experienta mea, va ajut cu drag.
Suntem in plina iarna. Rafturile magazinelor si pietelor sunt pline cu legume suspecte. Nu suntem in sezon pentru a putea alege doar variantele proaspete din gradina. 
Dar avem la discretie varza si morcovii din tomna. 
Pregatiti si voi Muraturi Vesele, aromate, colorate, sanatos fermentate!
Merg excelent langa o Tofleta cu ciuperci! Reteta AICI
Pofta buna! Te imbratisez cu bucurie!
Alege si Tu ,Vegan! 
#HealthyFood #Veganworld

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu