Paine din Boabe Crude de Hrisca - Fara Gluten

Imaginati-v-o aburinda, proaspat scoasa din cuptor, asezata in centrul casei, purtandu-si parfumul dulce in fiecare colt al sufletului. Parfumul e dulce, painea din hrisca usor sarata, gustul fin, placut, miezul moale, aerat si coaja crocanta - toate acestea va vor convinge sa repetati reteta, chiar daca pregatirea necesita putina rabdare. :)
De aceasta data nu e un experiment personal reusit in bucatarie. Cineva mi-a luat-o inainte :)). 
Aveti nevoie de boabe crude din hrisca. 
Atentie: nu cele prajite. 
Le gasiti in magazinele naturiste sau online.

Si spune asa:

Ingrediente:

350 de grame Hrisca boabe crude(cantitate pentru o paine)
apa
1 lingurita sare

Spalati boabele intr-o sita, apoi acoperiti-le cu apa timp de 12 ore. Semintele se vor hidrata foarte bine. Eu incep cu primul pas al retetei seara, in functie de programul zilei urmatoare. Daca la 7 dimineata vei avea timp da pasul 2, atunci la 7 seara pune hrisca la hidratat. 
Urmeaza pasii intocmai.
Cele 12 ore au trecut. Vei observa ca apa in care a stat hrisca a devenit mucilaginoasa. Este absolut in regula. Spala din nou boabele, trecandu-le prin sita. Spala-le bine de tot, pana cand nu le mai simti aluneacose.
Aseaza-le apoi in blender , cu 200 ml de apa si 1 lingurita de sare(eu folosesc roz de Himalaya neiodata). Mixeaza pana cand compozitia devine fina, ca o crema. Nu necesita mai mult de 30 de secunde, semintele fiind moi.
Turnati aluatul obtinut intr-un vas din ceramica sau sticla si lasati-l acoperit, la fermentat timp de 24 de ore. Daca ati bifat a doua etapa la 7 dimineata, in ziua urmatoare, la aceeasi ora, veti fi doar la o ora distanta in a gusta delicioasa paine calda. V-ati speriat? :) Mai natural de-atat nu veti obtine o paine ca ea. Fermentarea o face sa dospeasca, ca in final sa creasca frumos in cuptor.
Fiecare zi e rezultatul a ceea ce construim in noi. Eii...dar sa-ti incepi dimineata, cu iscusinta si coaja rumena din painea proaspata...asta deja topeste bruma la mijloc de octombrie. Si Soarele poate lumina in frunzele de vitraliu ale copacilor zei..
Intr-o forma de chec, (daca nu e din silicon, intinde hartie de copt) toarna aluatul. Vei vedea ca a devenit aerat, pufos. Apoi lasa timp de o ora in cuptor. Temperatura, 200 de grade.
Va incepe sa se inalte dupa 30 de minute. E un miracol si un spectacol painica asta.
Las-o sa se raceasca putin, apoi savureaz-o...cu ochii inchisi. E atat de buna, incat nu vrei sa o deranjezi cu alte alimente. 
Bucuria de a savura "paine goala"...stiti voi. 
Dar intr-o alta forma. Sublima descoperire, dragii mei!
Sa va fie de pofta mare, in zilele reci! 

Alege Vegan! 
Fiindca in 2020, nu mai exista scuze in a abuza celelalte specii. Informatia este pretutindeni(daca vrei sa o vezi), sanatatea este o alegere personala. Constiinta se poate activa prin iubire si compasiunea. 
E timpul ca holocaustul si programele care mentin suferinta celorlalte fiinte, sa ia sfarsit.
Deschide-ti inima...
Nu e despre tine. E despre ceilalti.
E despre pacea, care incepe din farfuria ta.
#VeganWorld

2 comentarii: