Paine de Naut - Fara Gluten

 Delicioasa paine, creata dupa multe teste si joaca prin faina asta fantastica, de care ma declar inca o data indragostita. Se implinesc deja 3 ani de cand am exclus glutenul din alimentatie. De atunci, prietena mea cea mai buna in bucatarie a fost faina de naut. Am purtat-o prin toate retetele, impreuna cu faina de hrisca, ori cea din ovaz(fara gluten), mei, orez etc. 
Reteta este rapida si simpla. Mai ramane sa-ti placa produsul obtinut, fiindca este diferita de tot ceea ce ai fost invatat pana acum sa numesti paine. Dar inlocuieste excelent nevoia de un aliment neutru, satios, langa alte feluri de mancare.

Ingrediente:

400 de grame faina de naut (recomand Solaris la 1 kg sau 500 grame)
2 linguri ulei presat la rece de floarea soarelui
1 lingurita sare
2 lingurite condiment dulce Solaris
2 linguri tarate de psyllium
sucul de la o lamaie
1 lingurita rasa de bicarbonat
2 cani apa (aprox. 400 ml)
seminte de dovleac, de floarea soarelui, susan negru sau alb, mac

Amesteca ingredientele uscate, apoi adauga uleiul si apa pana la obtinerea unei consistente asemanatoare celei de chec. In final include bicarbonatul stins in sucul de lamaie. Aseaz-o in forma, presara seminte crude de floarea soarelui, dovleac, susan, mac si lasa la cuptor minim 35 minute la 200 de grade. Cand s-a rumenit suficient, verifica cu o scobitoare. 
Se feliaza abia dupa racire.
Daca ai o alimentatie Gluten Free, incearca painea din naut.
Alege Sanatos, Alege Vegan!

Informații nutriționale pentru făină de năut

Consumul ridicat de năut și de făină de năut este o modalitate foarte bună de a mari aportul de fibre. Și pentru că năutul și făină din năut constituie o sursă atât de importantă de fibre, multe studii arată că pot reduce, că orice alt tip de leguminoase, riscul de boală coronariană, obezitate, diabet și chiar și anumite tipuri de cancer.
Năutul constituie o sursă bogată dintr-o gama largă de vitamine și minerale. De exemplu, se consideră că au calciu și magneziu într-o proporție ideală, o cantitate mare de folat — ceea ce este esențial pentru sănătate în timpul sarcinii — doze suficient de mari de vitamine B cum ar fi vitamina B6 și o cantitate destul de mare de potasiu bun pentru inima. Mai conține și seleniuun antioxidant mineral puternic, precum și fier și proteine vegetale din belșug. Alimentația fără gluten devine tot mai populară, un motiv în plus că să apreciezi făină de năut, dacă decizi să renunți la gluten.
½ cană de făină de năut (sau besan) conține aproximativ: 
  • 178 calorii
  • 3 grame de grăsime
  • 10 grame proteine
  • 5 grame fibre
  • 5 grame zahăr (fără adaos de zahăr)
  • 101 miligrame folat (50 % DZR)
  • 75 miligrame mangan(37 % DZR)
  • 4 miligrame cupru (21 % DZR)
  • 76 miligrame magneziu (19 % DZR)
  • 146 miligrame fosfor (15 % DZR)
  • 2 miligrame tiamină(15 % DZR)
  • 2 miligrame fier (12 % DZR)
  • 25 miligrame vitamina B6 (12 % DZR)
  • 778 miligrame potasiu(11 % DZR)
  • 3 miligrame zinc (9 % DZR)
  • 7 miligrame seleniu (6 % DZR)

Un comentariu:

  1. Bună! Te-am descoperit de curând și am rămas plăcut surprinsă de blogul tău. Tocmai am băgat în cuptor pâinea ta, sunt curioasa sa vad cum iese. Noi folosim faina de naut să facem omletă, fie simplă fie cu legume, doar cu ceapa sau gen pizza cu oregano, roșii, ciuperci ecc. Numai că aluatul pe care îl fac, ca la clătite, trebuie sa se odihnească la frigider cu o rămurică de rozmarin, este mai digeribil si si gustos. Nu m-am gândit că se poate face pâine.Eram în căutare de rețete vegane și fără gluten și mă bucur că te-am găsit!! Mulțumesc și numai bine.

    RăspundețiȘtergere