Placinta Vegana cu Branza Tofu, Cozi de Ceapa si Marar. Fara Gluten

 Nu stiu altii cum sunt, dar mie vara mi-e pofta de placinta. Si asta fiindca pe-nserate, cand totul in jur incepe sa se rocoreasca, mi-aduc aminte de vacantele la bunici, de bunica-mea care fara sa stea prea mult pe ganduri, pregatea minune de aluat(de post) si cat ai zice "Pofta de placinta", ne trezeam cu bunatatile in mana, gata de mers inapoi pe ulita, manjiti la gura si pe obraji, facand pofta celorlalti copii aka "prunci". :))
Si nu era doar un fel. Placinta venea pe categorii, dulce sau sarata, cu cartofi, marar si ceapa, cu varza, dulceata sau silvoita(cum se spune la Cluj...adica dulceata de prune fara zahar).
Ehh, multe amintiri mi-au ramas prinse-n piept, fiindca eram un spirit curios, fascinat de detalii.
Iar azi, faina de naut, prietena mea draga, de baza in alimentatia fara gluten, m-a provocat sa o fac placinta. Cu branza tofu, cozi de ceapa si marar proaspat, parfumat.
E un secret...sa pregatesti coca nu prea groasa, iar in tofu-ul sarat sa mai adaugi putina sare si mult marar. Fiindca aromele, le dau intotdeauna...plantele si condimentele!

Pentru aluat:
aprox. 1,5 cana faina de naut(cana 250 ml)
o jumatate lingurita sare neiodata
1 lingura ulei de floarea soarelui presat la rece
o jumatate lingurita rasa de bicarbonat stins cu o lingura otet sau suc de lamaie
o jumatate lingurita curry
1 cana apa

Pentru Umplutura:
O cutie Tofu simplu in saramura Inedit
2 linguri ulei de canepa(sau floarea soarelui presat la rece)
o jumatate lingurita rasa sare neiodata
1 lingura plina marar proaspat maruntit(sau cat va pofteste inimioara)
cozi de ceapa

Amestecati bine cu telul toate ingredientele destinate aluatului. Trebuie sa iasa o coca asemanatoare celei de chec, putin mai lunga. Daca e nevoie mai adaugati apa sau faina de naut. 
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, turnati si intindeti jumatate din compozitie. Dati la cuptor intre 5 si 10 minute, la 200 grade.
Pregatiti umplutura, framanatand pentru inceput bine tofu-ul. Adaugati uleiul de canepa, sarea, mararul, cozile de ceapa, apa si framantati din nou. Intindeti umplutura peste aluatul stat putin la cuptor. Puneti peste coca ramasa. Trebuie sa fie un strat subtire, pentru a ramane mai gros mijlocul plin de arome.
Din nou la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, la 230 grade.
Inteapa dupa ce a crescut, din loc in loc, cu o furculita.
Cand e rumenita si-n casa miroase a placinta, e gata! :)
Calduta e minuneee!
Puteti servi cu iaurt de soia, smantana vegana sau sos de caju.
Eu am incercat cu putina smantana vegana. Dar simpla e perfecta!
Asa o recomand, fiindca o explozie de gusturi din mijloc de vara, nu trebuie incurcata cu nimic. :))
Daca si voua va era draga placinta, dar alimentatia voastra e #GlutenFree, atunci musai, musai sa o incercati!
Pofta buna, cu zambete !
Alege Vegan! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu