Prajitura Poveste Vegana. Cu Pere, Mere, Scortisoara si Nucsoara. Fara Gluten.

Daca e toamna....sa curga mustul proaspat, sa cada nucile din Soare, merele, perele, prunele sa se desprinda dulci si aromate direct in bratele noastre pofticiose! Bunatati delicioase vegane si raw vegane sa pregatim, iscalindu-le splendoarea peste papilele gustative, cu pulberi usoare de condimente precum scortisoara cea coborata dintre Zei, nucsoara cea aleasa mireasma suprema, ienibaharul cel rumen in obraji, cuisoarele cele visatoare, ori cardamonul mandru, cu frac si vioara, presarat in Poveste de Prajitura cu pere, mere si nuci. O fi fiind toamna magica in Vermont, dar mandra si plina de culoare incepe sa danseze in frunze si peste Ardeal. Acum se cer scrise basmele cu asezari luminate, mirosind a parfum de bine, tihna, iubire, pace si .....crumble dormind in coca din aluat primenit cu faina de naut, zahar de cocos si firicel de vanilie. Nu ma mai lungesc si va prezint reteta, pana nu iese din penita tastaturii o nuvela dospind a vise.

Pentru Blat:

2 cani faina de naut

aproape 2 cani apa

5-6 linguri zahar de cocos

3 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece

2 linguri tarate de psyllium

o jumatate de lingurita bicarbonat stinsa in sucul de la o lamaie

nucsoara rasa

extract pur de de vanilie

Pentru umplutura:

pere 

mere

zahar de cocos

2 linguri ulei de cocos

nuca macinata(cu cat mai multa, cu atat mai delicios :))

samburi de nuca maruntiti

nucsoara rasa( recomand folosirea samburelui de nucsoara pentru a obtine o aroma perfecta)

scortisoara

cardamon

si iubire...

Intr-o tava dreptungiulara sau rotunda(puteti servi si ca tort), intindeti hartie de copt.

Pregatiti blatul, amestecand toate ingredientele, pana la omogenizare, folosind telul. Cantitatile sunt aproximative, dar in final trebuie sa obtineti un aluat asemanator celui de chec.

Turnati jumatate din compozitie in tava si lasati in cuptor la o tempertura de 200 de grade, 5 minute, pana cand observati ca puteti atinge cu degetul, iar compozitia a devenit solida, ferma. 

Scoateti din cuptor si turnati umplutura deja pregatita.

Cum pregatiti umplutura? Perele dulci, merele, le taiati cubulete. Peste cubulete adaugati zahar de cocos dupa gust( eu adaug in functie de dulceata fructelor), uleiul de cocos, 1 cana de nuca macinata si tot alaiul de condimente: 1 lingurita scortisoara, nucsoara rasa, daca vreti pudra de cuisoare, coaja rasa de lamaie ori portocala, cardamon.

Amestecati bine, pana cand toate-s prinse-n hora de arome.

Intindeti apoi peste blatul din tava si adaugati jumatatea ramasa din coca.

Asezati din nou in cuptor, la 200 de grade, pentru minim 30 de minute, pana cand vedeti ca blatul s-a rumenit.

Serviti langa un pahar rece de must, intr-o dupa-amiaza pictata de toamna.

Sau cand va e pofta! Pana e gata! Si...nu dureaza mult..:))

Pofta buna, dragi cititori, inspiratie, bucurie peste sufletele voastre, intelepciune in alegerile si deciziile fiecarei clipe! De ce altfel...cand se poate Vegan, fara ca vreo alta fiinta sa sufere? Doar tu alegi!

Activeaza-ti compasiunea!💙

Zile cu Soare, iti doresc!

#VeganWorld

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu