Pateu Vegan din Fasole

Ce bun e pateul , DACA e realizat din plante si minunate condimente. 
Merge nemaipomenit intins pe paine de naut, langa o cana cu ceai cald de chimen. 

Ingrediente: 

pentru 250 grame mix de fasole fiarta(puteti alege orice cantitate si condimenta dupa gust)
1/2 lingurita sare roz de himalaya neiodata
1/2 lingurita pudra de coriandru
1/2 lingurita pudra de usturoi
3-4 linguri apa
Mixati bine boabele de fasole cu blenderul vertical pana la obtinerea unei paste. Apoi restul ingredientelor si mixati din nou.
 In functie de cat de cremos il vreti, adaugati cate putin, apa. Optional, includeti ardei, ceapa, ciuperci maruntite.
Ori ierburi uscate precum cimbru, marar, patrunjel.
Este o baza perfecta pentru a va juca dupa bunul plac, cu condimentele dragi voua.
In opinia mea, cea mai gustoasa, ramane varianta cu coriandru. Planta pe care o iubesc!

CORIANDRUL

(Coriandrum sativum)

"Coriandrul face parte din familia Umbeliferae şi este o plantă erbacee anuală, plăcut mirositoare, cu flori albe din care apar numeroase seminţe rotunde. Creşte pe câmpuri sau pe malurile râurilor. Coriandul este originar din Europa, din ţări precum: Franţa, România, Serbia, Croaţia sau Bosnia.
Seminţele se seamănă în aprilie (în seră, în martie, pentru a fi mutate în grădini mai mari), din care creşte o tulpină dreaptă, ramificată. Seminţele sunt foarte simetrice şi cad pe măsură ce se coc.
Coriandrul este un condiment folosit în bucătăriile din întreaga lume, în supe, salate, sosuri, tocăniţe sau acrituri. Locuitorii din Peru sunt impresionaţi de gustul şi mirosul plăcut, şi aromat, folosindu-l la aromatizarea mâncărurilor. În Asia este utilizat împotriva migrenelor, colicilor, iar pasta de seminţe este folosită în tratarea ulceraţiilor cavităţii bucale. Este folosit şi în aromatizarea unor sortimente de pâine sau prăjituri.
Aromatul condiment este şi un bun medicament. Printre proprietăţile terapeutice se enumeră: analgezic, antiseptic, bactericid, carminativ, depurativ, digestiv şi stomahic. Coriandrul stimulează digestia şi sistemul nervos, are efecte purgative şi conţine substanţe antibacteriene, util în caz de balonări, diaree şi dureri stomacale. Datorită acizilor linoleic, oleic, ascorbic sau streatic conţinuţi, contribuie la normalizarea valorilor ridicate ale colesterolului. La nou născuţi, combate colicile şi probleme digestive.
Uleiul de coriandru: este unul dintre cele mai delicate uleiuri esenţiale extrase din mirodenii, care se obţine prin distilare cu abur, din seminţele coapte şi strivite. În general îmbunătăţeşte starea de spirit, indicat în caz de epuizare, este revitalizant, înviorător şi reconfortant.
Pe plan psihologic, este revigorant şi relaxant, inspiră creativitate şi conferă o notă plăcută uleiurilor de masaj, atenuând stresul şi iritabilitatea. "
Personal ma incanta ceaiul si uleiul esential pur de coriandru, asezat in difuzorul pentru aromaterapie.
Descoperiti plantele si oferiti-le cel mai important loc in alimentatia voastra, la toate nivelurile. Sunt hrana pentru trup, suflet, spirit.
#AlegeVegan!


2 comentarii:

  1. ce reteta minunata! Si coriandrul... regele condimentelor (dupa parerea mea), il ador! Multumesc, Iulia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Nicoleta! Da, e minunat coriandrul. Abia astept sa-l aduca iar Soarele in gradina!!! Te imbratisez! :)

      Ștergere